Blog

Des expats v Bratislave

Za svoje bohaté skúsenosti vďačím bezpochyby aj trom francúzskym rodinám d’expat, ktoré v Bratislave strávili 2 – 3 roky pracovného a rodinného života. Bolo to v januári 2008, keď ma prvýkrát kontaktovala Marie, francúzska mamička 6-mesačného Charlesa, ktorá zháňala niekoho na stráženie a výpomoc s upratovaním. Pre mňa ako študentku, to bola výborná príležitosť zdokonaliť si francúzštinu, spoznať dynamiku mladej francúzskej rodiny a zároveň si privyrobiť.

Francúzske trhy (Slávka Bertová)

Ako malé dieťa som chodievala s babkou na trhy predávať kvety a zeleninu. Dodnes si pamätám priateľskú atmosféru trhu – ľudia sa navzájom poznajú, zdravia sa, prehodia pár slov a popritom si nakúpia chutnú (dnes inak povedané ‘bio’) zeleninu zo záhradky za veľmi dobrú cenu.

Psia au-pair v Haute-Savoie

Zaujímavou francúzskou skúsenosťou bol pre mňa dvojmesačný letný pobyt v Grenobli. Aby som bola presnejšia, v Grenobli som strávila len prvú polovicu de mes vacances. Zvyšok pobytu som mala možnosť obdivovať krásu francúzskych les Alpes priamo zo známeho luxusného strediska Megève. Do Grenoblu ma priviedla, ako inak, jedna z ďalších sezónnych prác, tentokrát však trochu nezvyčajná, a to stráženie psa.

Korzické letá 3 - Bonifacio, kuchyňa a nočný život

Vrátim sa naspäť k Bonifaciu, ktoré nám bolo predsa len geograficky a citovo najbližšie. Zabudla som síce spomenúť Porto-Vecchio, ktoré je od Bonifacia vzdialené asi 30km a patrí so svojim historickým centrom taktiež medzi príjemné juhokorzické mestečká. Bonifacio, však mnohí označujú za najkrajšie mesto Korziky, keďže sa týči na 60 metrov vysokých útesoch a ponúka tak nádhernú scenériu.

Korzické letá 2 - naprieč ostrovom

Korzika je pomerne malý ostrov, vzdialenosť sever – juh je len okolo 180 km. Keďže je však povrch veľmi hornatý, cesty sú úzke a plné zákrut. Šoférovať je treba nadmieru opatrne. O tom, som sa presvedčila aj na vlastnú kožu, keď naše staré, od kolegov požičané auto skončilo v priekope.

Korzické letá 1

Korzika, ako jeden zo známych francúzskych regiónov získava na popularite a stáva sa vychytenou destináciou už aj slovenských turistov. Tieto riadky by som preto chcela venovať práve tým, ktorí nad Korzikou uvažujú, ale stále nenašli dostatočné množstvo dôvodov na to, aby sa tam vybrali.