Francúzske trhy (Slávka Bertová)

Ako malé dieťa som chodievala s babkou na trhy predávať kvety a zeleninu. Dodnes si pamätám priateľskú atmosféru trhu – ľudia sa navzájom poznajú, zdravia sa, prehodia pár slov a popritom si nakúpia chutnú (dnes inak povedané ‘bio’) zeleninu zo záhradky za veľmi dobrú cenu.

Keď som sa v januári 2008 vybrala na študijný pobyt Erazmus do mesta Clermont Ferrand (stredné Francúzsko), bola som mierne zaskočená vysokými cenami potravín (a všetkého ostatného:)). O to väčšia bola moja radosť, keď som čírou náhodou objavila v meste trh. Radosť však netrvala veľmi dlho. Prekazilo ju zistenie, že ceny ovocia a zeleniny na trhu sú ešte vyššie ako v potravinách.

V septembri 2012 som sa do Francúzska vrátila za prácou a dnes nakupujem ovocie a zeleninu výhradne na trhoch. Ceny sú síce stále vyššie alebo porovnateľné s cenami v supermarketoch, ale za tú kvalitu to určite stojí.

Najradšej si vyberám ‘škaredú a špinavú’ mrkvu, ktorá sa po ostrúhaní a umytí premení na sladučkú dobrotu, paradajky, ktoré voňajú a chutia ako paradajky, nesymetrické jablká, tmavočervené čerešne a jahody ktoré nelákajú len perfektnou farbou, ale aj sladkou chuťou, nakoľko nevyrástli za ‘tri dni’. Po takomto nákupe som si istá, že na tanieri budem mať naložené zdravie bez chemikálií a navyše pomôžem človeku, ktorý sa živí poctivou prácou, keďže tento tovar pochádza priamo zo záhrad malopestovateľov.

Vo Francúzsku si okrem ovocia a zeleniny môžete na trhu kúpiť aj mäso, ryby, syry, pečivo, kvety a vo väčších mestách dokonca aj nejaké čerstvé ázijské, africké či latino-americké špeciality. Samozrejme, stále za oveľa vyššie ceny ako v supermarkete, ale opäť priamo od výrobcov a kvalita je neporovnateľne vyššia.

Čo majú francúzske a slovenské trhy spoločné je priateľská atmosféra. Predávajúci poznajú svojich stálych zákazníkov, obslúžia vás stále s veľkou ochotou a úsmevom (aj keď nie ste stály zákazník), ak ste im veľmi sympatický, tak vám cenu zaokrúhlia nadol a vy uštetríte pár centov alebo vám prihodia do tašky zopár sliviek grátis.

Navyše, sú to profesionáli, ktorí poznajú svoje produkty a radi vám ich predstavia a dajú z nich ochutnať, aby ste si mohli dobre vybrať.

Ak nemáte radi hlučné miesta, tak na trh vo Francúzsku radšej nechoďte. Ako to už na trhoch býva, predávajúci sa navzájom prekrikujú, aby prilákali čo najviac zákazníkov. Mne osobne sa však táto atmosféra veľmi páči a francúzske trhy vám vrelo odporúčam.

Je to určite pastva pre oči, aj pre žalúdok. Dôkaz si môžete pozrieť v podobe fotiek